اصولا روش نصب مخزن در پشت بام در مکان هایی بیشتر استفاده می شود که جریان برق نامطمئن باشد و یا فضای کافی برای نصب مخزن پیش بینی نشده باشد. در صورت نصب مخزن در سطح پشت بام فشار ثقلی هنگام قطع برق می تواند پاسخگوی نیاز های اضطراری باشد. آبگیری مخزن نصب شده در پشت بام با فشار آب شهری و یا با کمک پمپ صورت می گیرد. در صورتی که مخزن آب پشت بام با کمک سازه فلزی در ارتفاع 10 متری (و بیشتر) از سطح پشت بام قرار گیرد، فشار ثقلی آب مخزن برای تمام طبقات کافی خواهد بود و صرفا به یک پمپ و منبع کوچک برای پر کردن مخزن پشت بام نیاز خواهید داشت.
برای نصب مخزن آب در پشت بام ابتدا می بایست برای سوالات ذیل راهکار درستی انتخاب کنیم:
1- آیا محل نصب مخزن آب تحمل وزن مخازن پر از آب را دارد؟
- مکان نصب مخزن می بایست طوری انتخاب شود تا تحمل وزن مخزن پر از آب را داشته باشد. اصولا در پشت بام در هر متر مربع 400 تا 500 کیلوگرم بار برف پیش بینی می شود. می توان با شاسی کشی وزن یک مخزن را در سطح بزرگتری از پشت بام توزیع نمود. در مکان هایی که ستون های ساختمان به هم نزدیک ترند مانند خرپشته، تحمل وزن در متر مربع به مراتب بیشتر است. برای انتخاب مکان مناسب برای نصب مخزن روی پشت بام با مهندس سازنده ساختمان خود و یا یک کارشناس متخصص مشورت نمایید. توصیه می نماییم به جای نصب یک مخزن بزرگ و پر حجم و سنگین همراه با شاسی کشی روی پشت بام از چندین مخزن کوچکتر ( بدون هزینه شاسی کشی ) استفاده نمایید تا هم توزیع بار بهتری داشته باشید و هم انتقال مخازن به پشت بام راحت تر، کم هزینه تر و ایمن تر باشد. به راحتی می توان خروجی مخازن را به صورت کلکتوری به یک لوله با قطر بیشتر متصل ساخت و آن لوله را به پمپ وصل کرد.
2- فشار طبیعی آب شهری در ساختمان پاسخگوی پر شدن آب در ساعات پر مصرف است؟
- فشار آب بسیار پایین است : اگر اصولا فشار آب شبکه شهری در اکثر مواقع آنقدر کم باشد که برای آبگیری مخزن پشت بام کافی نباشد (مثل برخی از مناطق تهران) نصب مخزن در پشت بام گزینه مناسبی نیست و بهتر است در طبقه همکف و پارکینگ یا طبقات پایین تر، تاسیسات پمپ و مخزن را نصب نمود. در صورتی که تنها فضای در دسترس پشت بام است، به اندازه یک مخزن کوچک و پمپ با توان پایین مکان نصب در طبقه همکف تخصیص دهید تا این تاسیسات صرفا پر کن مخزن پشت بام باشند.
- فقط در ساعات محدودی آب به پشت بام نمی رسد : در این صورت با افزایش حجم ذخیره آب روی پشت بام می توان مشکل را حل نمود. مثلا به ازای هر نفر 100 لیتر آب در مخزن ذخیره در پشت بام داشته باشیم. به این ترتیب نیازی به خرید مخزن کوچک و پمپ اضافه نداریم.
3-چگونه مخزن آب را به پشت بام منتقل کنیم؟
- از طریق راه پله : این روش در صورتی امکان پذیر است که ابعاد مخزن اجازه انتقال آن را از درب ساختمان، مسیر راه پله و درب منتهی به پشت بام بدهد. برای کسب اطمینان، عرض و ارتفاع درب ها و راه پله را قبل از خرید مخزن اندازه گیری کنید.
- بالا کشیدن با طناب : در این روش مخزن می بایست به وسیله طناب به خوبی مهار شود تا هنگام بالا کشیدن طناب روی مخزن سر نخورد و منجر به سقوط مخزن نگردد. همچنین ارتفاع محل نصب قرقره از لبه پشت بام باید بیشتر از ارتفاع مخزن باشد. به عبارت دیگر باید به گونه ای باشد که پس از بالا کشیدن، کف پایین مخزن بالاتر از لبه بام قرار گیرد تا مخزن با تاب دادن قابل هدایت به سطح پشت بام باشد. برای بالا کشیدن مخازن بزرگ بهتر است از بالابر های ساختمانی یا جرثقیل استفاده کنید.