تانکر آب، که با نام های دیگری مثل مخزن و یا منبع آب نیز شناخته می شود، با تنوع زیادی در بازار موجود است. تنوع محصولات اگرچه که از طرفی به پاسخ دادن به تمامی نیاز های عمومی و تخصصی بازار کمک می کند، اما همچنین می تواند باعث سردرگمی خریدارانی باشد که قرار است برای دفعه اول اقدام به خرید تانکر کنند. هر کدام از این تانکر ها برای کاربری مخصوصی تولید شده اند و بنابراین آشنا شدن با چند ویژگی مربوط به تانکر آب، به شما در انتخاب مناسب ترین تانکر کمک می کند.
همچنین در ادامه این پست، مناسب یا نامناسب بودن هر تانکر برای انواع کاربری ها نوشته شده است.
! توجه !؛ در این صفحه به تفاوت بین مدل های گوناگون تانکر می پردازیم، برای مشاهده قیمت تمامی تانکر های آب به صفحه ” لیست قیمت تانکر آب ” بروید.
فهرست مطالب
- تانکر آب چیست؟
- انواع تانکر آب از لحاظ جنس بدنه
- مزایای تانکر یا همان مخزن پلی اتیلنی
- انواع تانکر آب پلی اتیلنی از لحاظ شکل ظاهری
- انواع تانکر آب پلی اتیلنی از لحاظ تعداد لایه ها
- خلاصه مقایسه انواع تانکر آب
تانکر آب چیست؟
بخشی از هموطنان با شنیدن کلمه تانکر یا تانکر آب، تنها یاد تانکر های فلزی قدیمی می افتند که برای حمل آب و آب رسانی مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما در واقع تانکر آب تنها به جنس یا اندازه و مدل خاصی محدود نمی شود. به زبان ساده، تانکر به هر وسیله ای می گویند که از آن برای ذخیره سازی و نگهداری آب و دیگر مواد (از مواد پودری گرفته تا انواع اسید و مواد شیمیایی) استفاده می شود. کاربرد های این محصول هم تنها به یک بخش بخصوص محدود نیست؛ روزانه در سراسر جهان از این محصول در کاربری های گوناگونی استفاده می شود. برای مثال در ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری تانکر آب بعد از کنتور و قبل از پمپ نصب می شود تا آب مصرفی ساکنین آن ساختمان بدون دردسر و در هر ساعتی از شبانه روز تامین شود. کشاورزان و باغداران نیز از تانکر برای آبیاری زمین و محصولات خود استفاده می کنند. دیگر استفاده کنندگان تانکر پلاستیکی یا تانکر پلی اتیلن کارخانه ها هستند که از این محصول برای ذخیره آب، نگهداری انواع اسید، ذخیره مواد شیمیایی، ترکیب و میکس مواد غذایی، نگهداری مواد دارویی، ذخیره مواد پودری و گرانولی و … استفاده می کنند.
در بازار داخلی، تانکر آب با اسم های دیگری مثل مخزن آب یا منبع آب نیز شناخته می شود.
همانطور که کمی بالاتر خواندید، تانکر آب کاربری های متعددی دارد. دقیقا به همین خاطر است که تولید کنندگان تانکر، محصولات خود را در ابعاد، اشکال، رنگ ها و مدل های گوناگونی طراحی و تولید می کنند تا پاسخگوی تمامی نیازهای بازار باشند. تعدد محصولات اگرچه که از طرفی به پاسخ دادن به تمامی نیاز های عمومی و تخصصی بازار کمک می کند، اما همچنین می تواند باعث سردرگمی خریدارانی باشد که قرار است برای دفعه اول اقدام به خرید مخزن کنند. در تیم پلاستیک مخزن، تلاش کردیم تا در نوشته ای که تا جای ممکن مختصر و مفید باشد از انواع تانکر، خصوصا تانکر پلی اتیلنی، بگیم تا خرید تانکر برای هیچ شخصی پیچیده و سردرگم کننده نباشه؛ چه قبلا تانکر یا همان مخزن خریده باشید و چه دفعه ای اولی باشد که به فکر خرید مخزن و جستجوی آن در اینترنت افتاده اید، تا آخر پست همراه ما باشید تا اطلاعات مورد نیاز برای یک خرید موفق رو یک جا دریافت کنید.
تانکر های موجود در بازار را چگونه می توان دسته بندی کرد؟
تعدد محصولات در این بخش به قدری زیاد است که معمولا تنها از یک ویژگی نمی توان برای دسته بندی تمامی تانکر ها یا همان مخازن استفاده کرد. به جای یک دسته بندی کلی، هر دفعه باید قسمتی از مخزن را در نظر گرفت و به دسته بندی همان بخش پرداخت. در ادامه پست، دسته بندی مخازن از لحاظ جنس بدنه، از لحاظ طراحی و شکل ظاهری، از لحاظ تعداد لایه ها و … خواهید خواند. همچنین بهترین مخزن برای افرادی که قصد ذخیره سازی آب آشامیدنی را دارند نیز معرفی می کنیم.
انواع تانکر آب از لحاظ جنس بدنه
تانکر سنگی، چوبی، …
اولین نسل تانکر ها از مواد ابتدایی و کاملا طبیعی مثل سنگ و چوب ساخته می شدند. امروز هم در برخی کشور ها چند تایی از این تانکر های نسل اولی، البته نسخه مرمت شده آن ها ! ، وجود دارند که بیشتر جنبه توریستی دارند.
تانکر فلزی گالوانیزه
تانکر فلزی گالوانیزه تا همین دو، سه دهه قبل متداول ترین تانکر مورد استفاده در ایران بود اما مشکلات زیادی مثل وزن زیاد تانکر فلزی، زنگ زدن آن، گرم شدن بیش از حد آب در فصل تابستان و … باعث شدند تا این تانکر ها کم کم از دور خارج بشوند و تنها برای ذخیره و جابجایی مواد نفتی از آنها استفاده شود. برای جایگزین کردن تانکر فلزی دو گزینه روی میز آمد؛ تانکر استیل ضد زنگ و تانکر پلی اتیلن .
تانکر استیل ( استنلس استیل )
تانکر استیل ( stainless steel ) نسخه آپدیت شده تانکر فلزی گالوانیزه به حساب می آید. این محصول مزایای منبع فلزی گالوانیزه را دارد و از طرف دیگر بسیاری از مشکلات آن را ندارد. اما یکی از بزرگترین ایراداتی که می توان به این محصول گرفت، قیمت تمام شده بسیار بالای آن است که استفاده از تانکر استیل ضد زنگ را در بسیاری از کاربری ها مثل کاربری خانگی، غیر منطقی می کند.
تانکر پلی اتیلنی
تانکر پلی اتیلنی مرغوب که دارای تمامی استاندارد ها و گواهینامه های بهداشتی باشد، کیفیت ماده ذخیره شده را به طور کامل حفظ می کند و بطور همزمان، قیمت آن از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است. در ادامه دیگر مزایای تانکر پلی اتیلن را نیز می خوانید…
مزایای استفاده از تانکر پلی اتیلنی
وزن کم : تانکر پلی اتیلن نسبت به تانکر های ساخته شده از دیگر مواد، در حجم برابر، وزن خیلی کمتری دارند و در عین حال مقاومت بالایی هم دارند. این وزن کم جابه جایی محصول را بسیار ساده تر می کند.
نصب سریع : منبع یا تانکر پلی اتیلن به صورت خام از کارخانه های تولید کننده خارج می شود اما در بیشتر فروشگاه ها شما می توانید در روند ثبت سفارش، اتصالات لازم را هم انتخاب کنید تا منبع آب به طور کاملا آماده نصب برای شما ارسال شود و تنها کاری که می ماند وصل کردن لوله های آب به ورودی و خروجی تانکر است.
ماندگاری و طول عمر مفید بالا : تانکر پلی اتیلن اگر از برند مرغوبی باشه و به طور اصولی هم نصب بشه، تا سالیان سال به خوبی کار می کند چرا که با گذشت زمان دچار خوردگی و زنگ زدگی هم نمیشه.
حفظ کیفیت مایع ذخیره شده : مخزن فلزی، به جز مخزن گران قیمت استیل ضد زنگ، موادی مثل سرب و قلع رو وارد آب ذخیره شده می کند. مخزن بتنی هم معمولا بست خوبی نداره که باعث میشود تا حشرات ریز داخل مخزن شوند. تمامی این موارد کیفیت آب یا دیگر مایع و مواد پودری/ گرانولی ذخیره شده را کاهش می دهد. تانکر پلاستیکی یا همان پلی اتیلنی، اگر 3 لایه باشد خیال مصرف کننده را از کیفیت ماده ذخیره شده کامل راحت می کند.
انواع تانکر آب پلی اتیلنی از لحاظ شکل ظاهری
تانکر آب پلی اتیلنی یا همان پلاستیکی، در بازار داخلی با نام مخزن پلی اتیلنی نیز شناخته می شود.
تانکر عمودی
تانکر عمودی یا همان مخزن استوانه ای ایستاده متداول ترین شکل مخزن پلی اتیلنی است. قیمت تمام شده مخزن عمودی از آنجایی که این مخزن به پایه یا لوله تقویت کننده داخلی نیازی ندارد، از باقی مدل ها مانند مخزن افقی یا مخزن کتابی و قیفی ارزان تر تمام می شود. همچنین مخزن عمودی پلی اتیلنی مقاومت مکانیکی بسیار بالایی دارد.
- مناسب برای آن دسته از افرادی که :
در محل نصب محدودیت فضا ندارند
میخواهند مبلغ کم تری را برای خرید مخزن هزینه کنند
قصد نصب مخزن در فضای باز را دارند؛ مانند حیاط یا باغ و زمین کشاورزی
قصد ذخیره سازی انواع اسید و یا دیگر مواد شیمیایی را دارند
- نامناسب برای آن دسته از افرادی که :
در محل نصب، محدودیت فضا خصوصا محدودیت عرض دارند
میخواهند مخزن را در پشت بام ساختمان نصب کنند (مگر مخزن عمودی کوچک که می توان برای تامین آب مصرفی کولر از آن استفاده کرد .)
تانکر افقی
تانکر افقی یا مخزن استوانه ای خوابیده نیز یکی دیگر از مدل های پر طرفدار است. دلیل محبوبیت بالای این مخزن نیز ارتفاع کم این محصول است. در طراحی و تولید مخزن افقی، پایه هایی از جنس خود مخزن (به صورت یکپارچه) نیز در نظر گرفته می شود تا مخزن خوابیده روی آن ها سوار شده و جای محکم و مطمئنی داشته باشد.
- مناسب برای آن دسته از افرادی که :
قصد نصب مخزن بر روی پشت بام ساختمان را دارند
در محل نصب با محدودیت ارتفاع مواجه اند؛ پس برای نصب مخزن در شیروانی، زیر پله و دیگر مکان های کم ارتفاع مخزن افقی گزینه مناسبی است
- نامناسب برای آن دسته از افرادی که :
قصد ذخیره سازی بیش از 10,000 لیتر را دارند
در محل نصب با محدودیت طول روبرو اند
مخزن کتابی (آسانرو) و مکعبی
مخزن کتابی مختص افرادی است که با فضای کم عرض سر و کار دارند. اگر عرض درب ورودی، راهرو و راه پله های محلی که قصد نصب مخزن در آن را دارید باریک است و این محدودیت عرض استفاده از دیگر مخزن ها را عملا غیرممکن کرده است، آخرین راه حل استفاده از مخزن کتابی است. همچنین اگر قرار است مخزن در قسمتی از فضای سبز خانه یا ویلا نصب شود، مخزن کتابی انتخاب فوق العاده ای است چرا که به علت کم عرض بودن و امکان تکیه دادن آن به دیوار (نام دیگر مخزن کتابی، مخزن دیواری است.)، هارمونی و زیبایی فضای سبز بهم نمی خورد و هم زیبایی و هم کارآیی را در کنار یکدیگر خواهید داشت. نکته جالب دیگری که در رابطه با مخزن کتابی می توان به آن اشاره کرد وجود یک لوله تقویت کننده داخلی است که از تغییر شکل دادن و شکم دادن مخزن در طول زمان جلوگیری می کند.
- مناسب برای آن دسته از افرادی که :
در محل نصب با محدودیت عرض روبرو اند
تمایل ندارند تا مخزن زیادی جلب توجه کند
تمایل دارند مخزن کمترین فضای ممکن را اشغال کند
- نامناسب برای آن دسته از افرادی که :
قصد ذخیره سازی بیش از 2000 لیتر را دارند ( البته امکان نصب 2 یا چند مخزن به یکدیگر وجود دارد که به اسم مخازن چندگانه شناخته می شود )
قصد ذخیره سازی اسید و یا دیگر مواد شیمیایی را دارند
مخزن زیرپله
مخزن زیرپله همانطور که از اسمش هم کاملا مشخص است، برای نصب و قرار گیری در فضای خالی زیر راه پله طراحی شده است. سطح بالایی مخزن زیرپله نیز شیب دار است و هم جهت با راه پله، از ارتفاع آن کم می شود.
مناسب برای :
نصب در فضای مرده زیر پله در ساختمان ها
نامناسب برای :
نگهداری مواد شیمیایی و انواع اسید
مخزن قیفی
مخزن قیفی، مخزن مخروطی شکلی است که به علت شیب در قسمت زیرین مخزن، امکان تخلیه 100 درصدی مواد ذخیره شده را فراهم می کند. همچنین برای نصب و استفاده از مخزن قیفی یا زوک باید حتما از پایه های پلاستیکی یا آهنی استفاده کنید. به خاطر دو ویژگی ای که گفتیم، مخزن قیفی بیشتر در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد و برای ذخیره سازی آب مصرفی ساختمان مسکونی / تجاری مورد استفاده قرار نمی گیرد.
مناسب برای :
استفاده در صنایع غذایی و دارویی
استفاده برای وان پرورش ماهی
نامناسب برای :
مصرف خانگی مانند شست و شو و شرب و… (به علت هزینه اضافی که باید خرج خرید پایه فلزی/ پلاستیکی کنید.)
ذخیره سازی و نگهداری انواع اسید و مواد شیمیایی
مخزن نیسانی
مخزن نیسانی برای نصب بر روی وانت طراحی شده اند و امکان حمل و نقل آب و برخی مواد شیمیایی را به خریدار می دهد.
مناسب برای :
نصب مخزن بر روی نیسان و وانت
انواع تانکر آب پلی اتیلنی از لحاظ تعداد لایه ها
بیاید قبل از هر چیزی یک باور نادرست را رد کنیم؛ تعداد لایه های یک تانکر پلاستیکی یا همان منبع پلی اتیلنی بر روی مقاومت منبع و یا قطر دیواره ها هیچگونه تاثیری نمی گذارد. تعداد لایه ها بیش از هر چیزی نوع کاربری مخزن را مشخص می کنند و شما هم باید با توجه به همان کاربری مد نظرتان اقدام به خرید کنید.
منبع تک لایه
منبع تک لایه نمی تواند مانع از نفوذ نور خورشید و یا لامپ و چراغ و… شود و به همین دلیل امکان رشد جلبک و باکتری در آب داخل مخزن وجود دارد. به همین دلیل است که این محصول برای مصارفی همچون ذخیره سازی آب شرب و دیگر مصارف خانگی مناسب نیست. البته منبع تک لایه مزیت هایی هم دارد؛ همچون امکان مشاهده سطح مایع داخل مخزن. پیشنهاد ما استفاده از مخزن یا تانکر تک لایه برای نگهداری برخی مشتقات نفتی مثل گازوئیل و … است.
منبع دو لایه فوم دار
منبع دو لایه فوم دار که با نام منبع انبساط باز نیز شناخته می شود مخصوص آب گرم است. به همین خاطر است که این منبع بیشتر در شوفاژخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ مخزن دو لایه اغلب زرد رنگ است . منبع 2 لایه فوم دار بر روی قسمتی از لوله های سیستم گرمایشی نصب می شود و به شکلی تغییراتی که به دلیل افزایش و کاهش فشار آب در سیستم گرمایشی به وجود می آید را کنترل می کند.
منبع سه لایه
این منبع مناسب ترین گزینه برای ذخیره سازی آب آشامیدنی و به طور کلی بهترین گزینه برای نصب در آپارتمان مسکونی و ساختمان های تجاری و … است. کشاورزان و باغدارانی که به کیفیت آب مورد استفاده برای آبیاری محصولات توجه دارند هم از منبع یا تانکر 3 لایه استفاده می کنند ( مخصوصا برای سیستم آبیاری قطره ای که عدم وجود جلبک و باکتری در مخزن آب، از گرفتگی قطره چکان ها جلوگیری می کند ). تانکر سه لایه اجازه نفوذ نور خورشید یا نور مصنوعی به داخل مخزن را نمی دهند که یک ویژگی بسیار مهم به حساب میاد چرا که امکان رشد جلبک به صفر می رسد. تانکر یا مخزن 3 لایه بهداشتی ترین مخزن موجود در بازار است که سلامت مصرف کنندگان را تضمین می کند. منبع 3 لایه یک لایه بیرونی دارد که می تواند حاوی مواد آنتی یو وی هم باشد. لایه وسطی یک لایه مشکی رنگ است که از نفوذ نور جلوگیری می کند. لایه سوم یا همان لایه داخلی هم لایه ای است که با مواد ذخیره شده تماس مستقیم دارد. در محصولاتی که استاندارد هستند و سیب سلامت دارند، این لایه داخلی از مواد خوراکی (Food Grade) ساخته می شوند.
منبع چهار لایه و پنج لایه
موضوع منبع چهار لایه و پنج لایه کمی پیچیده تر از منابع قبلی است. منبع 3 لایه برای تمامی مصارف بهداشتی مثل ذخیره آب شرب و مواد خوراکی مناسب است، برای همین دلیل استفاده از منبع 4 لایه و 5 لایه نامشخص است. برخی تولید کنندگان یک یا دو لایه فوم به منبع یا تانکر 3 لایه اضافه می کنند تا تانکر در شرایط آب و هوایی سخت هم توان کار داشته باشد. بعضی تولید کنندگان هم به جای یک لایه مشکی رنگ میانی، از 2 یا 3 لایه مشکی رنگ استفاده می کنند و اسم محصول نهایی را تانکر 4 لایه و 5 لایه می گذارند که در عمل هیچ تفاوتی با تانکر 3 لایه ندارند. توجه کنید که دسته اول که گفتیم فقط برای شرایط آب و هوایی خیلی سخت توجیه دارد و مورد استفاده است (نه گرما و سرمایی که در 90 درصد شهر های ایران تجربه می کنیم). دسته دوم اما فقط خرج اضافی هستند چرا که یک لایه مشکی رنگ وسطی در عمل با 2، 3 یا 10 لایه مشکی هیچ فرقی نمی کنند؛ هیچ فرقی !
خلاصه مقایسه انواع تانکر آب
هر کدام از تانکر های پلی اتیلنی، گالوانیزه و استیل ( stainless steel ) مزایای خودشان را دارند. در متن بالا با جزئیات بیشتری به این مزایا پرداختیم و حالا می توانید خلاصه مطالب را در جدول پایین هم ببینید. اگر هم هنوز سوالی دارید، با شماره تلفن 02144541375 تماس بگیرید تا کارشناسان مجموعه شما را راهنمایی کنند.
نوع تانکر
ویژگی |
تانکر فلزی گالوانیزه | تانکر استیل ( استنلس استیل ) | تانکر پلی اتیلنی گرید 3840 (تانکر پلاستیکی) |
حفظ گوارایی آب | × | ✓ | ✓ |
عدم تغییر در بو و طعم آب | × | ✓ | ✓ |
خاصیت ضد خورندگی | × | ✓ | ✓ |
وزن مناسب | × | × | ✓ |
حفظ بهداشت آب شرب و آب مصرفی | × | ✓ | ✓ |
امکان ذخیره سازی مواد نفتی (کوتاه مدت؛ کمتر از 5 سال) | ✓ | ✓ | ✓ |
امکان ذخیره سازی مواد نفتی (بلند مدت؛ بیشتر از 5 سال) | ✓ | ✓ | × |
امکان ذخیره سازی اسید ها | × | ✓ | ✓ |
قیمت مناسب | × | × | ✓ |