جلوگیری یا پیشگیری از یخ زدگی مخزن آب ساختمان و یا هر نوع مخزن آب ذخیره سازی در فصول سرد سال یکی از نگرانی های بسیاری از مشتریان است. مخازن آب پلی اتیلن به نسبت سایر مخازن آب مقاومت بیشتری در برابر یخ زدگی دارند و معمولاً به ندرت مشکل یخ زدگی می تواند موجب از بین رفتن و آسیب دیدن مخزن شود. با این حال اگر به مدت طولانی دمای هوا زیر صفر درجه باشد و از مخزن آب استفاده نشود و آبی به عنوان ورودی و خروجی به آن وارد یا خارج نشود ممکن است آب آن یخ بزند. در این حالت اگر مخزن آب پلی اتیلن با کیفیت باشد معمولاً حتی در صورت یخ زدن آب درون آن می تواند دوام بیاورد. در هر صورت ما در این مقاله روش های پیش گیری از یخ زدگی مخازن آب را خدمتتان معرفی می نماییم.
روش های جلوگیری از یخ زدگی مخزن آب
1.عایق بندی مخزن آب
یک عایق خوب و مناسب باید مخزن را ازدو طرف و از بالا پوشش دهد, مانع به هدر رفتن گرمای داخل مخزن شود و آن را به اندازه ای گرم نگه دارد که از یخ زدن مخزن جلوگیری کند. در خارج از کشور و به خصوص در کشورهای سردسیر بسیاری از فروشندگان همراه با مخازن خود عایق های مخصوص مخزن نیز عرضه می نمایند. این موضوع در حال حاضر در کشورمان رواج نداشته و معمولاً خود مشتریان و یا تاسیساتی ها با استفاده از روکش هایی همچون پشم شیشه اقدام به عایق بندی مخزن می نمایند.
در خصوص عایق بندی برخی از افراد فنی و تاسیساتی عنوان کرده اند که بهتر است کف مخزن پلی اتیلن عایق بندی نشود تا گرمای ایجاد شده از طریق نور خورشید بتواند بهتر دمای داخل مخزن را افزایش دهد.
2. استفاده از مخازن بزرگ تر
این راهکاری ساده است. حجم آب بیشتر داخل مخزن, در مقایسه با حجم آب کم, مدت زمان بیشتری برای انجماد نیاز دارد.زمانی که مخزن دوباره با آب پر میشود, آبی که وارد مخزن شده است نسبت به آب قبلی دمای بالاتری دارد بنابر این مدت زمان بیشتری هم طول میکشد تا منجمد شود. البته این راهکار نیاز به مصرف منظم آب مخزن و جایگزینی آن با آب تازه پر شده دارد.
3. استفاده از مخازن گرد
مخازنی که سطح بالای آنها صاف است ممکن است به تدریج دچار یخ زدگی شوند. عمدتا باقی ماندن آب باران بر روی مخزن باعث افت دمای آب داخل مخزن می شود و همین امر موجب تسریع انجماد آب مخزن می گردد. پوشش و یا درپوش شیب دار و گرد برای مخزن آب, باعث جلوگیری از تشکیل یخ درسطح بالایی مخزن می شود و بنابراین آب مخزن کمی گرم تر می ماند.
4. استفاده از سیستم گرمایش آب
برای اینکه همیشه دمای آب را بالاتر از نقطه انجماد نگه دارید میتوانید از سیستم گرمایش آب استفاده کنید. این سیستم میتواند یک گرمکن کوچک الکتریکی ساده باشد که درون آب قرار میگیرد و یا یک سیستم گرمایش پیشرفته تر باشد که به دیواره های مخزن وصل میشود.
5. لوله ها را برای کنترل نشتی آب بررسی کنید
هر گونه نشتی از لوله های نزدیک به مخزن می تواند باعث تسریع روند کاهش گرمای داخل مخزن آب و انجماد تدریجی آب داخل مخزن شود. بنابراین بررسی با دقت نشتی لوله ها و تعمیرحتی کوچکترین آن, میتواند یک راهکار خوب برای جلوگیری از انجماد آب مخزن باشد.
6. آب را در حرکت نگه دارید
آب در حال حرکت نسبت به آب ساکن زودتر منجمد میشود. اگرنخواهیم از آب مخزن چند روز استفاده کنیم حتما باید آب داخل آن در حرکت بماند تا منجمد نشود.همانطور که در راهکار اول متذکر شدیم, استفاده از آب مخزن باید به قدری باشد که میزان گرمایی که آب جدید به مخزن میدهد بیشتر از میزان گرمای از دست رفته ی مخزن باشد.
جلوگیری از یخ زدن مخازن بسیار راحت تر از سر و کله زدن با مخازن یخ زده است. همانطور که میدانید وقتی آب منجمد میشود, منبسط میشود و همین امر موجب فشار به مخزن و در نتیجه شکستن و یا ایجاد شکاف در مخزن میشود. بنابر این بهتر است با کمی دقت , دور اندیشی و با اجرای چند راهکار ساده از چنین دردسر هایی دور بمانیم.